Góré túraoldala - MecsExtrém kalandpark
 
202244.201.96.43#2022#06#26#13#20

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

MecsExtrém Kalandpark
Régió: Pécs, Mecsek
A kaland időpontja: 2009. október 25.

Adrenalin. Kaland. Ez az, amit a 66-os főút melletti erdőben, Pécs határában biztosan megkapsz. Mindegy, hogy lovagolsz, bobozol, gokartozol, zorbozol, kötélpályán mászkálsz vagy íjjal lősz. Adrenalin, izgalom, kaland, ügyesség. És Te. Aki egy egész napos, nem mindennapi kalandokkal teli napra vágyik, mindenképp keresse fel a MecsExtrém Kalandparkot! A parkról bővebben itt olvashattok.

Mi a rengeteg lehetőség közül kettőt kerestünk fel:

  Láthatatlan kiállítás
  Alpesi kötélpark és Tiroli csúszópályaLáthatatlan kiállítás

A Láthatatlan kiállítás azt a világot próbálja meg bemutatni, amiben a látássérültek, a látásukat nagyrészt vagy teljesen elvesztett embertársaink, a vakok kénytelenek élni. A kiállítás elején megtudhatunk néhány alapvető információt erről a betegségről: a vakság tulajdonképpen a szem retinájának (ideghártyájának) olyan mértékű sérülése, ami lehetetlenné teszi az éles képalkotást, ill. a teljes képalkotást. A sérült retinájú emberek emiatt vagy csak homályosan, vagy egyáltalán nem érzékelik, látják az őket körülvevő világot. A balesetek mellett számtalan oka lehet a szem ilyen jellegű sérülésének, pl. örökletes betegség, dohányzás. A kiállításon megismerhetjük a Braille-írást, ami a gyerekkorában megvakult Louis Braille talált ki. Lényege, hogy minden szám és betű egy 2x3 pontból álló területen helyezkedik el, amin a pontok 0,3 mm-t állnak ki a papírból. Ujjhegyünkkel érzékeljük, mely pontok dudorodnak a papírból. A különböző pontkombinációk különböző betűket, számokat vagy írásjeleket jelentenek. Kipróbálhattuk a pontozó táblával és a Braille-írógéppel történő írást is.

A kiállítás után Robi levitt minket egy pincébe, ahol teljes a sötétség, mintha vakok lennénk... kaptunk egy fehér botot, és így indultunk neki a nagyvilágnak. Jártunk utcán, átkeltünk a zebrán, sétáltunk erdőben, otthon a konyhában és a hálóban... Robi alapos útmutatása ellenére is nehezen ment a tájékozódás. Borzasztó egy világ ez, szemünk nélkül...


Alpesi kötélpark és Tiroli csúszópálya

Beülő, két karabíner, egy csúszó csiga, pár alapvető fogás és már indulhatunk is a mecseki erdőbe kifeszíett kötél- és akadálypályán. Van pálya a kezdőknek, a haladóknak, az extrém megoldásokat kedvelőknek és a csúszni vágyóknak. Előszőr alacsonyabb magasságban indulunk, majd drótkötélen és felfüggesztett fatörzseken egyensúlyozva egyre magasabbra mászunk. Csiga beakaszt, mély levegő, elrugaszkodik éééééééés... már csúszunk is. Hűha, ez egyre gyorsabb, szorítod a csigát, közeleg a fa, ajajj, itt van, nagy puffanás és már neki is vágódtunk a párnának. Kapd el gyorsan a kötelet vagy könyörtelenül visszacsúszol és akkor újra fel kell küzdened magad... újabb egyensúlyozás a drótkötélen, mássz át a csőben, gurulj át jó magasan, mássz át a kötélfalon, még egy kis egyensúlyozás és a végén egy jó hosszú lecsúszással érkezel vissza a földre. Ugye nem is volt olyan vészes?!
Jöhet az extrém pálya, ami nem megy olyan magasra, de a feladatok technikásabbak: lépegess felfüggesztett gólyalábakon, fatörzseken, hasalj le a kötélre és mássz végig rajta, csússz neki a kötélfalnak, szerelj át és mássz végig a kötélfalon, térdelve menj végig két kötélen, csupa mókás és trükkös feladat. És aki még nem fáradt el, az a Tiroli csúszópályán 4 távon csúszhat végig az erdőben. Sikíííííííííííííts!!!!!!!!!! :)


MecsExtrém Zengő