Góré túraoldala - Szálláshelyeink, Magas-Tátra
 
2022100.24.115.215#2022#05#24#13#46

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Szálláshelyeink a Magas-Tátrában
A Magas-Tátrában rengeteg nagyobb túristaház (szlovákul: horsky hotel) és kisebb menedékház (chata) található, így nem lehet gond senki számára sem a legmegfelelőbb túraútvonal összeállítása.

Mivel a Magas-Tátra rendkívül népszerű a túrázók körében (főleg augusztusban), és a magasabban fekvő házikókban korlátozott a férőhelyek száma, ezért mindenképpen érdemes már jó előre lefoglalni a szállásokat. Az interneten mindegyik házról lehet információt találni, de nekem elég sok időmbe telt mindenhova elérhetőséget és naprakész információt találnom. Ezért itt röviden összefoglalom a szállások adatait és a saját tapasztalatainkat is. Az oldal alján igyekszem több olyan linket is megadni, ahol annak idején én is elindultam.

Kép a szállásról Fekvés, elérhetőségek Saját tapasztalatok
Horsky hotel Popradské pleso
Fekvés:
a Mengusovská-völgyben, a Poprádi-tó partján
Magasság: 1500 m
Férőhelyek száma: 120 fő
Telefon: +421 908 761 403
E-mail: recepcia@popradskepleso.sk
Web: Horsky hotel Popradské pleso
A szállás 1-4 ágyas szobákat és csoportos szobákat (7-12 fő) is biztosít. Mi 7 ágyas szobában aludtunk, a csomagjainkat nyugodtan bent hagyhattuk a szobában, az ajtó mindig zárva volt. Mosdó és fürdési lehetőség a folyosón található kultúrált körülmények között. A ház étterme reggel 7-től este 9-ig várja a vendégeket, reggeli 7-11-ig. A választék elég nagy, a hagyományos szlovák ételektől kezdve (sztrapacska, pirochy, káposztaleves) a rántott sajtig sokféle ételkülönlegesség kapható. A felszolgálólányok kedvesek, értenek angolul.
Horsky hotel Sliezsky dom
Fekvés:
a Velická-völgyben
Magasság: 1665 m
Férőhelyek száma: 123 fő
Telefon: +421 524 425 261
E-mail: mail@hotelsliezskydom.sk
Web: Sliezsky dom
A szobák mindegyike néhány férőhelyes (2-4 ágy), az ablakok a völgyre néznek. Két szomszédos szobának van egy saját, közös használatú fürdőszobája. Az egyetlen hely, ahol ottjárttunkkor fűtöttek. Az étteremben igen nagy a választék, szlovák jellegzetes ételekből viszonylag kevés van, az árai kicsit magasak.
Zbojnícka Chata
Fekvés:
a Velká Studená völgyben
Magasság: 1960 m
Férőhelyek száma: 38 fő
Telefon: +421 903 619 000
E-mail: info@zbojnickachata.sk
Web: www.zbojnickachata.sk
Nagyon kellemes kis házikó fent a zord sziklák között. Nemrég lehetett felújítva, mindenhol ízléses fa bútorok. A túristák számára egy nagy szoba elérhető, tele emeletes ágyakkal. Egy kis konyha (gáztűzhely) és cicamosdásra alkalmas "fürdőszoba" is igénybe vehető (melegvíz nincs). A szállás félpanzióval is kérhető, a kedves felszolgáló lányok finom és kiadós vacsorát tálalnak fel. Ezt a házikót nem szabad kihagyni!
Téryho Chata
Fekvés:
a Malá Studená völgyben
Magasság: 2015 m
Férőhelyek száma: 24 fő
Telefon: +421 524 425 245
E-mail: teryhochata@szm.sk
Web: Téryho Chata
Nekünk ez a ház volt a legmagasabban fekvő menedékházunk. A szoba meglehetősen pici, érdekes viszont a 3 emeletes ágy. Villany és melegvíz nincs. A központi helység az étterem, nagyon hangulatos! Az esti sör és knédlis pörkölt mellé a lengyel kirándulók gitározták és énekelték a talpalávalót. Kedves kis hely.
Chata pri Zelenom plese
Fekvés:
a Zöld-tó völgyében
Magasság: 1551 m
Férőhelyek száma: 56 fő
Telefon: +421 903 467 420
E-mail: jgantner@stonline.sk
Web: Chata pri Zelenom plese
Ez a házikó is kihagyhatatlan, van benne valami kedves báj. Az étteremnek öt hatalmas, félfalnyi ablaka van, ami direkt a tóra néz. Itt elkölteni egy kellemes vacsorát és sörrel rásegíteni az emésztésre mindenképpen kötelező! A ház és a táj így együtt biztos, hogy feledhetetlen emlék marad. A szobák többágyasak, de van elég hely, kényelmesen el lehet férni.


Néhány gyakorlati tapasztalat, amit érdemes megfontolni:

Bármerre is járjunk a Tátrában, a menedékházaknál és a nagyobb túristautak találkozásánál az útjelző táblák mellett kis zöld táblán vannak kiírva az alábbi segélykérő telefonszámok:

Végezetül álljon itt néhány link, amely alapján én összeraktam a Tátra-túrát (utoljára frissítve 2010.02.):

Bilikova Chata
Magas-Tátra túrisztikai célpontok
Hotel Hrebienok
A Tátra legjei
Chata Plesnivec
tatra.lap.hu
Chata pod Rysmi
A Tátrai Elektromos Vasút (TEZ) menetrendje
Chata pod Soliskom
Busz menetrend
Skalnatá Chata
Zamkovského Chata
TATRANET.HU - Menedékházak

Kedvcsináló Szállásaink 1. nap 2. nap 3. nap 4. nap 5. nap 6. nap 7. nap