Góré túraoldala - Szálláshelyeink, Alacsony-Fátra
 
202244.201.96.43#2022#06#26#13#13

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Szálláshelyeink Terchovában
Terchová Szlovákia középső, északi részén fekszik az Alacsony-Fátra (Malá Fatra) területén. A hegység 1300-1700 méteres csúcsait festői völgyek választják el egymástól. Az Alacsony-Fátrát a Vág-folyó osztja ketté, de mindkét terület felett őrködnek a hegyormok: legmagasabb közülök az 1709 méter magas Velky Kriván, de utunk célpontja a legnépszerűbb két csúcs: a Maly Rozsutec (1343m) és a Velky Rozsutec (1610m).

Az alacsony-fátrai túristarégió központja Terhely (Terchová), ahová egyaránt szívesen érkeznek magyar kirándulók, lengyel túristák és holland kempingezők, úgyhogy nyáron igencsak zsúfolt és az esti tábortüzektől hangos a Fehér-patak (Biely-potok) partja. Az Alacsony-Fátra hegyvonulata elég masszív választófalat képez, ezért a hegység északi oldalában megbúvó Terhelyre két irányból érkezhetünk: vagy Zsolna (Zilina) felől, vagy Alsókubin (Dolny Kubín) irányából kerüljük meg a túránk során meghódítandó csúcsokat. Ha Túrócszentmárton (Martin) felől érkezünk a régióba, akkor személyes tapasztalataim alapján érdemes Alsókubin felől kerülni.

Terhelyen rengeteg szálláslehetőség kínálkozik, mivel ez a régió központja. Épp ezért igen felkapott is, úgyhogy főszezonban mindenképpen érdemes jó előre szálláshely után nézni. De ha a faluban minden megtelne, akkor sincs semmi ok az aggodalomra, mert a közeli völgyekben még festőibb falvak lapulnak a hegylábaknál, ahol mindig szeretettel fogadnak bennünket. Mi két szálláshelyet is kipróbáltunk, mindegyiknek megvan a maga varázsa. Íme:

Kép a szállásról Fekvés, elérhetőségek Saját tapasztalatok
Privát Balat
Fekvés:
Stefanová faluban
Cím: Stefanová 526, Terchová
Férőhelyek száma: 20 + 5 fő
Telefon: +421 415 695 166
E-mail: romanova-balat@stonline.sk
Web: Privát Balat
A kedves faházikó Stefanová központjában áll, ha csak egyenesen haladunk a faluban, akkor a parkoló után épp nekimegyünk a háznak. Mostanában felújított emeleten laktunk 2-4 ágyas szobákban: az ablakból a közeli csúcsokra nyílik kilátás, a szobában egy nagy asztal és szekrények szolgálják a kényelmet. Közös fürdőszoba a földszinten vehető igénybe. Különösebb főzési lehetőség nincs, bár a vendégek is használhatják az apró konyhát (mosogató és egy apró tűzhely van csak).
Penzión Covera
Fekvés:
Terchová központjában
Cím: Ul. sv. Martina 285, Terchová 013 06
Férőhelyek száma: 14 fő
Telefon: +421 415 003 221
E-mail: covera@covera.sk
Web: www.covera.sk
A Covera szállás Terchová főutcáján van, annak a kereszteződésnek a sarkán, ahol el lehet jutni Stefanovába (tábla jelzi). Ebben a kereszteződésben, a nagy fa alatt áll a Covera Panzió. A ház földszintjén és kertjében étterem működik, ide mindenképpen be kell térnünk! A kedves kiszolgálás mellett rendkívül finom szlovák specialitások és egyéb ízletes ételek várnak ránk. Az emeleten kiadó szobákban lakhatunk, általában 3-4 ágyas szobák bérelhetőek. Mindegyik szobához külön fürdőszoba tartozik.

Szállásaink Maly Rozsutec Velky Rozsutec Sutovsky-vízesés Vratna-völgy