Góré túraoldala - Menedékházak, Triglav, Júliai-Alpok, Szlovénia
 
202244.201.96.43#2022#06#26#12#26

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Menedékházak a Júliai-Alpokban

A Júliai-Alpokban számtalan menedékház (szlovénül: dom) várja a lelkes túrázókat. Ugyan sok helyen olvasható és én is nem egy túrázótól hallottam, hogy a Triglavot is akár egy nap alatt fel és le meg lehet mászni, de a legtöbb ember számára valószínűleg vonzó lehetőség a hegyen éjszakázni. Nem csak az igénybevétel miatt, már csak maga az érzés, a feeling miatt is megéri fent megpihenni.

A legtöbb helyen azt a választ kaptam, hogy főleg júniusban és júliusban nem feltétlen szükséges előre foglalni szállást a hegyi házikókban, de a főszezon közepén, augusztusban - és szerintem egyébként is - érdemes előre leegyeztetni a szállást. Rossz idő esetén nem "dobnak ki" senkit sem, de elég lehangoló tud lenni, mikor az ember felkapaszkodik, alig áll a lábán és ezek után finoman közlik vele, hogy a legközelebbi szabad ágy még 2 óra járásra van... (az igazsághoz hozzátartozik, hogy mi július végén is kaptunk ad hoc szabad helyet).

Kép a szállásról Fekvés, elérhetőségek Saját tapasztalatok
Aljazev Dom
Fekvés:
Vrata-völgy, megközelíthető Mojstrana felől
Magasság: 1015 m
Férőhelyek száma: 250 fő
Telefon: ++386 (0)4 5891 030, ++386 (0)4 5895 100
E-mail: pd.dovje-mojstrana@siol.net
Web: Aljazev Dom
A Vrata-völgy alsó végében, egy nagy parkoló mellett fekszik az Aljazev Dom, ami talán az egyik legnépszerűbb Triglavra vezető út elején áll. A Dom kedves személyzete gondoskodik arról, hogy minél hamarabb felvehessük a helyi élet ritmusát. Érdekes ételekkel, helyi sörrel és néhány fős - sokágyas szobákkal várják a kedves vendégeket. Fürdőszoba és melegvíz rendelkezésre áll.
Triglavski Dom na Kredarici
Fekvés:
közvetlenül a Triglav északi fala alatt
Magasság: 2515 m
Férőhelyek száma:
Telefon: +386 (0)4 531 28 64
E-mail: -
Web: Triglavski dom
Ebben a hegyi házban is van néhány férőhelyes és sokágyas szoba is. A 3 emeletes épület legfelső szintjén vannak a sokágyas, "tábori" szobák, az ablakból viszont szép panoráma nyílik. Langyos víz és mosdási lehetőség van. Az éttermi rész hangulatos, este csak az itt megpihenők ülik körül a kályhát. Itt is a hegyen "szokásos" ételek közül lehet rendelni: káposztaleves, gulyás (mi ezt inkább pörköltnek hívjuk), makaróni, sült kolbász és sör.
Trzaska koca na Dolicu
Fekvés:
a Dolic csúcs lábánál, a Triglav déli oldalán
Magasság: 2151 m
Férőhelyek száma:
Telefon: ++386 51 614 780
E-mail: -
Web: Trzaska koca
A Triglav felől érkezve, a csúcs alatt jó mélyen áll a menedékház, egy keskeny, védett völgyben, ahol egyik irányban szép kilátás nyílik a "zöld világ", az alacsonyabb részek felé. A menedékház takaros, bár a sokágyas szoba elég zsúfoltra sikeredett: az ágyak egymásba érnek, és a tető alatt kevés a hely a magasabb emberek számára. Folyóvíz egyáltalán nincs! (sem meleg, sem hideg). A menü a szokásos, ízletesen főznek. Az egyetlen menedékház, ahol emberi áron lehet másfél literes ásványvizet kapni.
Hostel Pod Voglom
Fekvés:
a Bohinj-tó partján
Magasság: 580 m
Férőhelyek száma:
Telefon: ++386 4572 3461
E-mail: info@podvoglom.com
Web: Pod Voglom
Kedves, segítőkész személyzet fogadott minket. Rendkívül kultúrált, négyágyas szobánk volt, a folyosó végén közös fürdőszobával - itt ez jelenti a sokágyas (dormitory) szekciót. Van melegvíz, ami néhány napos túrázás után rendkívül vonzó tud lenni az ember számára... este kilencig van étkezési lehetőség, a reggeli alapvetően benne van az árban.


Néhány gyakorlati tapasztalat, amit mindenképpen érdemes átgondolni:
Végezetül álljon itt néhány link, amely nekem is segített eligazodni a Júliai-Alpok és a Triglav kínálta lehetőségek között:

Menedékházak a Júliai-Alpokban
Triglavski dom na Kredarici #1
Júliai-Alpok
Triglavski dom na Kredarici #2
Túrajavaslatok a Triglav megmászásához #1
Aljazev Dom
Túrajavaslatok a Triglav megmászásához #2
Dom Valentina Stanica #1
Milyen felszerelés szükséges a túrázáshoz?
Dom Valentina Stanica #2
Triglav
Trzaska koca
Triglav Nemzeti Park (TNP)
Dom Planika
Vrata-völgy
Koca pro Savici
Cez Prag túristaút
Busz menetrend
Soca-folyó völgye
Tolminka Gorge szurdok

Kedvcsináló Szállásaink 1. nap 2. nap 3. nap 4. nap