Góré túraoldala
 
202244.201.96.43#2022#06#26#12#37

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Nevem: Góré
Korom: a legszebb három x-es éveimet taposom :)
Lakóhelyem: Budapest
Kedvenc túrahelyeim: Cuha-völgye, Hollókő, Pilis, Magas-Tátra, Terchová
Fényképezőgépem: Canon EOS 350D, majd 600D (kiszolgálta magát)
Optikáim: Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6, Canon EF-S 55-250mm f4-5.6 IS

Huh, nem is tudom hol kezdjem :) 2007-ben végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen villamosmérnökként, innen a beütés, hogy jó lenne egy weboldalt készíteni. Szerintem egyáltalán nem vagyok kocka: rengeteg dolgot csinálok az életben, aminek semmi köze a számítógéphez. A gépet leginkább egy eszköznek tekintem, csakúgy, mint mondjuk a fényképezőgépemet.

Életem másik meghatározó élménye, hogy volt szerencsém majdnem két évig a Schönherz Zoltán Kollégiumban működő Budavári Schönherz Stúdió tagjaként igen közel kerülni a videotechnikához, az operatőrködéshez és a vágáshoz, vagyis mindenhez, ami kép. Innen a másik stich, hogy rengeteg fotót készítek, amelyekkel nem dicsekedni szeretnék, hanem épp ellenkezőleg: felkelteni Bennetek is az érdeklődést a leírt tájak és vidékek iránt. Ha ezt elérem, vagyis ha a képeim láttán elmentek egyet túrázni és szereztek magatoknak pár jó órát / napot, akkor már megérte!

Ezenkívül már csak a hobbijaim kellettek ennek az oldalnak a megszületéséhez. Imádok mozogni, aktívan pihenni: a görkori, jégkori, bringa mellett túrázom, barlangászom, közben alkalomadtán bográcsban főzök, grillezek. Mi kell még egy tökéletes, szabadban eltöltött naphoz? Szerintem már csak a jóidő és egy csapat, akikkel mindezt megoszthatod!

Ha egy kicsit belegondolok, a fent elmondottaknak egyenes következménye az, hogy ezek a sorok megszülettek. Van két hobbim: imádok túrázni és fényképezni és beállítottságomból adódóan érdekel a programozás. Nem törvényszerű, hogy előbb- utóbb összeérnek a dolgok és megszületik egy honlap? Soha ezelőtt nem foglalkoztam webprogramozással, így nekem ez az első "gyermekem". Célom, hogy Nektek, túrázó társaimnak használható és pontos információkat adjak. Szerezzetek tudomást olyan helyekről, amik nincsenek felkapva, agyonreklámozva, és éppen ezért sokkal jobban megéri őket felkeresni, mint a sznob helyeket. Hadd említsek egy példát: teljesen véletlenül jutottam el Terchová-ba, mert szlovák barátaim ott töltöttek egy hétvégét, és elhívtak engem is. Azóta már ötször jártam ott és remélem még fogok!

Azoknak, akiket a fotós részletek jobban érdekelnek, pár szóban megemlíteném, milyen cuccokat használok. Hiszem, hogy nem a gép teszi a fotóst. Egy egyszerű kis kompakt géppel is lehet fantasztikusan jó képeket csinálni, és egy méregdrága profi géppel is sikerülhetnek csapnivaló képek. De természetesen a realitás talaján élek, tehát belátom, hogy a megfelelő technika elengedhetetlen a korrekt színvonalú fotózáshoz.
Én egy Fuji FinePix F600-as kompakt géppel kezdtem, amin egy-két dolgot lehetett csak manuálisan állítani. Mindig is irigyeltem azokat, akik profi gépekkel kattintgattak. Hosszas morfondírozás után úgy döntöttem: beruházok. Megleptem magam egy Canon EOS 350D típusú tükörreflexes digitális vázzal. Azóta áldom az eszem :) Nagyon megszerettem ezt a gépet, nem cserélném el semmiért se! (Azóta sajnos ő döntött úgy, hogy elhagy, helyette most egy 600D-t nyúzok.) A vázhoz az alapnak számító 18-55 mm-es kitobit és egy 55-200 mm-es Sigma telét használtam. Ez utóbbit idővel sikerült kiváltanom a Canon (akkor még) újnak számító, EF-S 55-250mm f4-5.6 IS obijával. Azonnal beleszerettem ebbe a cuccba, úgyhogy biztos rengeteg képet fogtok látni itt az oldalon, ami vele készült :) Jogos lehet a kérdés, miért csak ilyen optikákat használok: igyekszem a technikai sajátosságokból eredő hibákat trükkökkel, beállításokkal elkerülni. Még egy dolog, ami nekem fontos: nem vagyok híve a PhotoShopnak. Az oldalon látható képek közül összesen kettő olyan, amin számítógépes utómunkát csináltam. Az összes többi képem azért olyan, amilyen, mert én a helyszínen így állítottam be a gépet. Elismerem, vannak helyzetek, amikor jól jön a PS, de szerintem az nem igazi fotós, aki PS-sel gyárt képeket. Ha valakiben sikerült felkeltenem az érdeklődést a képeim iránt, akkor itt találtok néhányat: http://public.fotki.com/flegmagore

Ha tetszik az oldal, vagy ha éppen nem :), ha kérdésetek van vagy hozzászólnátok a dolgokhoz, tegyétek meg nyugodtan. Engem a flegmagore@vipmail.hu címen érhettek el, ígérem, mindenkinek válaszolni fogok.

Végül, nem maradt más hátra, minthogy mindenkinek kellemes barangolást és jó túrázást kívánjak!

Góré