Góré túraoldala - Gyorstalpaló a via ferratakról
 
202244.201.96.43#2022#06#26#14#11

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Via ferrata
Nehézség: A - E vagy I. - VI.
Via ferrata felszerelés és gyakorlat feltétlenül szükséges!

Via ferrata. Németül Klettersteig. Mit is jelent ez az eredetileg olasz kifejezés? Szó szerint vasalt utat jelent, a mai gyakorlatban pedig egy olyan drótkötéllel biztosított sziklafal-mászást takar, amely egy különösen népszerű extrtém sporttá kezd válni. Mivel végig biztosítva vagyunk, így a vaskampókkal, létrákkal és kapaszkodókkal segített útvonalakon biztonságos a mászás. A via ferrata útvonalaknak köszönhetően olyan helyekre is eljuthatunk, ahova eddig a megfelelő sziklamászó tudás, gyakorlat és erőnlét hiányában veszélyes lett volna. Miközben eddig rejtve maradt természeti szépségeket járunk be, korántsem szabad megfeleledkeznünk arról, hogy sokszor nagy magasságokban, kitett falakon mászunk, így a megfelelő biztonsági szabályok betartása és a profi felszerelés nélkülözhetetlen kelléke e szép és izgalmakkal teli sportnak.

A via ferratak nehézségét nem olyan egyszerű megadni, hiszen mindenkinek más a nehéz. Mégis, többféle jelölés rendszer alakult ki annak megítélésére, hogy egy ferrata útvonal mennyire nehéz. Természetesen egy utat mindig a legnehezebb része jellemez. Saját tapasztalatom az, hogy érdemes több helyen utánanézni, milyen nehéznek tartanak egy-egy ferratat és ez alapján eldönteni, nekünk való-e. Az oldalon található leírások a német ajkú területeken elterjedt A - E jelölésrendszert követik, szubjektívek, ezért igyekeztem részletesebb leírásokkal és képekkel illusztrálni, milyen nehéz is valójában egy-egy útvonal:

Jelölés Nehézség Tipikus terep Biztosítás
A könnyű Egyszerű, legtöbbször könnyű túraterep, az út helyenként meredeken emelkedhet, ill. a talaj sziklás is lehet. Előfordulhatnak kisebb sziklamászások, ilyenkor a lépések és a fogások biztosak, gyakoriak. A "kitettebb (?)" szakaszok lánccal biztosítottak (lehet kapaszkodni). Láncok, drótkötél, esetleg lépések és létrák
B közepes Itt már számolnunk kell egy kis izgalommal is, a könnyű és pihenésre is alkalmas szakaszokat helyenként komolyabb lépéseket / mászásokat igénylő sziklafalak tarkítják. Az enyhén kitett szakaszoknál mindig van biztosítási lehetőség. Láncok, drótkötél, esetleg lépések és létrák - fokozott fizikai erőnlét (főleg kar) javasolt
C nehéz A nehéz útvonalakon már előfordulnak függőleges falak / mászások is, a lépések és fogások többnyire kicsik és messze vannak egymástól. Gyakoriak a kitett szakaszok. Drótkötél, lépések, létrák, ügyesség és erőnlét mindenképp szükséges!
D nagyon nehéz A függőleges falak itt a könnyebb részeket jelentik. A sokszor kitett, nagy magasságokban haladó útvonalat az áthajlások, ill. a visszahajló sziklafalak teszik igazán izgalmassá. Drótkötél, lépések, megfelelő tapasztalat és gyakorlottság mindenképp szükséges!
E extrém Kitett szakaszok, át/visszahajló sziklák jellemzik, igen megerőltető mászás. Drótkötél, lépések csak a nagyon kitett helyeken!

A via ferratazas nem veszélytelen sport, ezért nagyon fontos, hogy reálisan mérjük fel az egyes útvonalak nehézségét. A felkészülés hiánya, a nem megfelelő erőnlét bizony nagy meglepetéseket okozhat a falon! Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy a hegyoldal közepén nem mondhatjuk azt, hogy én akkor most nem megyek tovább, valaki jöjjön értem és vigyen le. Mert ez nem így működik. Ezért kell különös gondossággal eljárnunk, amikor választunk egy steiget. Általános szabály, hogy egyedül nem vágunk neki egyetlen ferratanak sem, hiszen bármikor adódhat nehézség / sérülés, amikor nagyon jól jön a segítség! Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogyha mégis bekövetkezne a baj, akkor tudjunk segítséget kérni (a mászás előtt mentsük el a segélykérő telefonszámokat). Mindig tudja rólunk valaki, hova megyünk és kb. mennyi időt vesz igénybe a túra!

A klettersteigozás egyik alapvető feltétele a felkészülés mellett a megfelelő minőségű biztosító felszerelés. Egy ferratazó felszerelése a következőkből áll:

A mászás közben az alábbi biztonsági szabályokat mindenképp tartsuk be, mert ezzel nem csak saját, de a többiek biztonságáért is teszünk:

Mindezzel senkinek sem szerettem volna elvenni a kedvét ettől a fantasztikus és gyönyörű sporttól, de azért nem árt, ha reálisan látjuk a via ferratazassal járó nehézségeket is. Ne felejtsük: mindenkit hazavárnak! Kellemes ferratazast mindenkinek!

Via ferrata Összes ferrata