Góré túraoldala - Tippek a Balaton körül
 
202244.201.96.43#2022#06#26#14#02

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Szigligeti Vár
Régió: északi part, nyugati oldal

Ha a Balaton északi partján járunk, egy dombokban gazdag, nyugodt vidéket keresünk és szeretjük a várromokat is, akkor mindenképpen el kell látogatnunk a tó partján emelkedő vulkanikus képződményeken kialakult településre, Szigligetre. A kedves kis községben ragyogó lehetőség nyílik egy kellemes sétára, miközben fagyival a kezünkben nézelődhetünk a mindenféle portékát kínáló árusok asztalai között, vagy betérhetünk egy-egy pincészetbe is, megkóstolni a környékről származó tájborokat.

Aki kedveli a régmúlt időket, vagy egyszerűen csak szeretne egy lenyűgöző pillantást vetni a magyar tengerre és a Tapolcai környéki hegyekre és a köztük elterülő medencékre, azoknak a figyelmébe ajánlom a Szigligeti-várat. A falu központjából szépen kiépített, köves kaptatón jutunk fel a vár bejáratához, ahonnan bizony másznunk kell egy kicsikét, hogy a rom legmagasabb pontjára, az egykori torony még ma is álló tetejére feljussunk. Ide mindenképpen érdemes felkapaszkodni, mert körbenézhetünk minden irányba:
Észak felé, Tapolca irányába a Csobánc, a Gulács, a Szent György-hegy magasodik, háttérben a Káli-medence, majd a Badacsonnyal érünk el a Balatonhoz. Nyugati irányban már felsejlik Keszthely és a Keszthelyi-hegység is. Ideális hely egy kis pihenéshez!
Kedvcsinálónak:
  Szigliget Wikipedia
  www.szigligetivar.huKáli-medence
Régió: északi part, Révfülöp
Távolság: 22 km
Szintkülönbség: elhanyagolható

Aki igazi kikapcsolódásra vágyik, távol a világ zajától, a rohanástól, és szeretne eltölteni pár kellemes órát vagy akár egy egész napot is a nyugalom világában, annak mindenképpen fel kell keresnie a Káli-medencét. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szerves részét képező medence a Balatontól csupán néhány kilométerre fekszik, de teljes mértékben mentes a tó körüli nyüzsgéstől. A medencét megközelíthetjük Zánka, Révfülöp, Ábrahámhegy és Tapolca felől is.

Akik kicsit aktívabb pihenésre vágynak, azoknak a következő bringás kört ajánlom (mindegy, honnan indulunk): szálljunk át a drótszamárra Salföldnél. Mindenképp érdemes pár pillantást vetnünk a község nagyon szépen felújított, régi parasztházaira: a napsütésben vakítóan ragyogó fehérre meszelt falak között hosszú tornácos, nádtetős épületek sorakoznak. Mikor kiérünk Salföldről, a hatalmas salföldi kőtenger-hez érünk. A terület onnan kapta a nevét, hogy különböző méretű és alakú kövek szóródtak szerteszét az út mindkét oldalán, még azokban az időkben, amikor a Balaton olyan nagy volt, hogy egészen idáig ért és hátrahagyta a ma gyerekek játszóteréül szolgáló kavicsokat. A főút túloldalán egy bányató vizét fodrozza a szél: itt valaha nagyon sokan fürödtek, mert egy nagy, homokos és csak fokozatosan mélyülő partszakasszal büszkélkedhet a tó. Gyerekkoromban mi is "vízbenfociztunk" itt, de mára túl veszélessé vált és lezárták a tavat. Kerekezzünk Tapolca, majd Kékkút felé. Kékkút nem csak ásványvizéről híres, hanem közvetlenül az út mellett egy igen takaros, régi házikó is áll. Nekem ugyan még nem volt szerencsém hozzá, de nemrégiben alakítottak itt ki egy tanösvényt is, ami pár óra alatt kénylemesen bejárható és bemutatja a medence savát-borsát. Tovább tekerve hamarosan Kővágóörsre érünk. Ha tekergünk egyet a község utcáin, akkor itt is belebotolhatunk néhány takarosan rendbetett falusi portába. A falu végén forduljunk balra, Köveskál irányába. Az egykori strucc farmot elhagyva, bal kéz felé a domb tetején három szobor magasodik. Érdemes lenézni hozzájuk, mert a domb túloldalán találjuk a Kornyi-tavat, amelyet már sűrűn benőtt a nádas, és az utóbbi évek száraz nyarai sem tettek túl sok jót a vízszintjének. De mégis, ha sikerül itt kifogni egy naplementét, az örök élmény marad mindenki számára. Ha beértünk Köveskálra, forduljunk balra, vissza Tapolca irányába. Kis kitérővel érinthetjük Szentbékkálla és Mindszentkálla településeket is. Mindegyik község kellemes, vendégváró hangulatot áraszt, és rengeteg szölőt tudhat magáénak a föléjük magasodó domboldalakon. A falukat elhagyva hamarosan visszaérünk Salföldre, a kellemes kis félnapos tekerésünk kiindulópontjához. Akinek nincs kedve tekerni, ne búsuljon, mindegyik hely akár külön is felkereshető.
Ízelítőül:
  Káli-medence Wikipedia
  www.kali.hu
  Tanösvény (flash)Hegyestű
Régió: északi part, Monoszló (Révfülöp)
Szintkülönbség: csak a csúcsra kell felmászni

Igazi ínyenceknek való csemegét kínál a Káli-medence keleti felében magasodó és bizony a környéket is messze uraló geológiai kuriózum, a Hegyestű, vagy ahogy a környéken hívják, a félhegy. Az 5-6 millió évvel ezelőtt képződött vulkán egy része még ma is áll, az egykori bazaltbányászat során a hegy felét bontották "csak" el, innen ered a félhegy elnevezés is. Sajátos alakjának köszönhetően a Hegyestű messziről is biztonsággal felismerhető. A "csúcs" aljánál geológiai bemutató ismerteti a környéken előforduló kőzeteket és mindenféle anyagtípusokat, míg a vállalkozó kedvűek felmászhatnak egészen a tetőre, ahonnan talán a legszebb körpanoráma nyílik a Balatonra: az egész tó alattunk terül el, egészen a Tihanyi-félszigettől a Keszthelyi-öbölig. Ha egy kicsit hátat fordítunk a magyar tengernek, akkor a Balaton-felvidék dimbes-dombos hátában gyönyörködhetünk.
Gyerkőcöknek kifejezetten izgalmas hely.
Ízelítőül:
  Káli-medence - HegyestűBalatonboglári kilátó
Régió: déli part, Balatonboglár

Egy romantikus naplementére vágysz? Benned van az érzés, milyen is a Balaton partján tölteni pár napot? Vagy csak szívesen elmerengenél a régi idők szép emlékein? Akkor itt a helyed! Már magának a balatonboglári kilátónak is megvan a maga sajátos hangulata, ahogy a kis gömbökből összerakott nagy gömb világít a fák között. A következő meglepetés akkor ér, mikor felérsz a kilátóba és körbenézel: veled szembe épp a Badacsony mögött bukik le a Nap, miközben jobbra el lehet látni egészen messzire... kommentár helyett győzzenek meg az alábbi képek!


Balaton Bakony Velencei-tó