Góré túraoldala - Vadregényes kirándulás a Cuha-völgyben
 
202244.201.96.43#2022#06#26#12#46

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Téli Tihany 20 Teljesítménytúra
Régió: Tihanyi-félsziget, Balaton, Magyarország
Táv: 20,6 km
Szintkülönbség (függőleges): 813m
Idő: 7 óra
A túra időpontja: 2014. február 1.
A túra időpontja: 2015. február 7.
  

A parkoló GPS koordinátái: 46°54'29.9"É, 17°53'16.8"K

Ugyan már sokszor felmerült, hogy fedezzük fel a Magyar Tenger gyöngyszemét, a Tihanyi-félszigetet, eddig valahogy mindig elmaradt. Szerencsére a mai nap ez megváltozott: reggel fél 9-kor már a Tihanyi Bencés Általános Iskola aulájában gyülekeztünk, - mint később megtudtuk - 1200 nevezővel együtt. Ma rendezik ugyanis Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) szervezésében a Téli Tihany Teljesítmánytúrát. A lelkes kirándulók 10, 15 és 20 kilométeres etapok közül választhatnak, mi a 20 km-es távot vettük alaposabban szemügyre! :)

A túra a tihanyi iskolától indul, gyakorlatilag ahogy kilépünk a suliból, egyből a befagyott, havas foltokkal tarkított vulkáni mélyedésben megbúvó Belső-tó partjára érünk: miután kacsintottunk egyet a gémeskúttal (számomra kicsit meglepő, hogy itt látok gémeskutat!), ráfordultunk a sárga kereszt jelzésre: a suli előtt balra, majd a sarkon jobbra fordulunk és már bent is vagyunk a fák között, a ma kedvelt horgásztó partján. Noha a környékben nem sok hó volt, a félszigeten mégis megmaradt vagy 5 centi, így végig hóban tapostunk! Érdemes néha vissza is tekinteni:

Ha kinézelődtük magunkat, akkor balra, a zöld barlang jelzésen másszuk meg a 212 méter magas Hármas-hegyet. Az ösvény mellett jópofa sziklaformák tűnnek elő a hóból, egyik-másikra érdemes is felkapaszkodni, márcsak a felejthetetlen kilátás miatt is. Gyönyörűen látszik Tihany és az Apátság is:

Pár száz méter után értük el az első ellenőrző pontot, az Átjáró-barlangot, ami tulajdonképpen egy hatalmas mészkő sziklatömb, amiben egy két bejáratú barlang húzódik. A zöld barlang jelzésen indulunk tovább, majd a zöld T / sárga kereszt jelzést követve jutunk vissza a Belső-tóhoz, amit nyugat felől kerülünk. Kellemes idő van, nulla fok körüli, felhős időben bandukolunk. Mikor kiértünk a Lápi-dűlőre, azért megmutatta az igazi arcát a tél: keményen fújt, ekkor nyoma sem volt a melegnek, és bizony a kesztyűk is igencsak jól jöttek! De hamarosan befordultunk a Kis-erdő-hegy védett oldalába, s az Apátsági Pine kapujától nem messze a szalagozást követve nekivágtunk a hegynek. Egy rövid kaptató után értünk fel a második ellenőrző ponthoz, a Kis-erdő-tetőhöz. Innen is csodáltos a kilátás, lentről nem is tűnt olyan magasnak ez a domb, de mégis... Előttünk balra a gazdag növény- és állatvilággal bíró Külső-tó mocsaras, lápos vize terül el, majd a bekötőút Tihany felé, s az út túloldalán az Óvár-hegy magasodik (mint pár órával később belegondoltunk, ezen a hegyen fogjuk befejezni a túrát). S azért a háttérben feltűnik a Balaton is!

A következő szakasz egy meredek leereszkedéssel kezdődik (jókat lehet csúszkálni a havas hegyoldalban :), majd a szőlők között közelítettük meg a Külső-tavat, amelyet balról kerülünk. Hosszas gyaloglás után érjük el a harmadik ellenőrző pontot, az Apáti-templomot. A szervezők igazán kitettek magukért: meleg teát, forralt bort és tepertős pogácsát osztanak. Jól esik a meleg tea, és a pogi is finom, de sajnos nincs túl sok idő a falatozásra, ugyanis a szintidő elég feszes tempót diktál: indulunk is, a zöld T jelzésen mászunk fel az egykori levendula termesztéséről ismert Apáti-hegyre, majd a Nyereg-hegyre, amelynek az oldalában csupa-csupa kaland vár! Egyrészt, igen érdekes sziklaformák mellett haladunk el, nagyon jól megfigyelhető a réteges kőzetszerkezet. Másrészt, jobbra a Balaton majd teljes nyugati medencéje látható, az alattunk megbúvó öbölben pedig Sajkod házai bújnak meg a hóban! Hirtelen azt sem tudja az ember, hova kapja a fejét... azért érdemes figyelni, mert az ösvény a gerincen elég keskeny...

Az ösvény a gerincen fel-le halad, itt-ott kikerülünk egy sziklát is, majd elérjük a következő ellenőrző pontot, a 232 méter magas gejzírkúpot, a Csúcs-hegyet. A pecsételés után választhatunk: vagy visszaereszkedünk a jelzésig és úgy kerüljük a csúcsot, vagy bátran előre folytatjuk utunkat. Ebben az esetben egy igen meredek, csúszós ereszkedés vár ránk, olyannyira csúszós, hogy nagyon jó szolgálatot tett a kirakott kötél! Az akció rövid, de intenzív! Utunkat a gerincen folytatjuk tovább, de itt is nagyon kell figyelni, mert az ösvény keskeny, és könnyen ki lehet csúszni... A Gurbicza-tetőről már jól látszik a félsziget menti nádas, az Öreg-ráta és a horgásztanya. Érdekes, hogy a nádakat csomókban hagyták meg, köztük víz. Ha elértük a műutat, akkor már a sárga / zöld T jelzésen kapaszkodunk egyre feljebb, majd le és ismét fel, egészen az ötödik ellenőrző pontig, a Hálóeresztőig. Innen erdőben haladunk, hol ereszkedünk (ami igen nehéz a csúszós, letaposott havon), hol felkapaszkodunk, mígnem elérjük az Akasztó-dombot. Itt almát kapunk jutalmul, majd a csúcs oldalából kinézünk a Balatonra is: valóban olyan, mint egy végtelen tenger... itt már erősen fúj a szél, úgyhogy belehúzunk: a műútra leérve lesétálunk a hajóállomásig (hetedik EP), ahol ismét teát és pogit kapunk, majd tovább sétálunk a part menti úton. Az ónos eső ismét rákezdett, így szedjük a lábunkat, de azért a parton megállunk: a hullámzó Balaton párája és vize kicsapódott a part menti sziklákon és jéggel borított be mindent... még a szomorú fűz vízig érő ágai is jégbe fagytak (szó szerint)! Hamarosan elhagyjuk a partot és a zöld jelzésen kapaszkodunk fel a Visszhang-domb oldalában, egészen a Barátlakásokig (nyolcadik EP). Ezek a "lakások" az Óvár bazalttufa oldalába vájt, mesterséges üregek, amelyeket valószínúleg a X-XI. században vájtak ki az akkori remeték. Innen lépcsőkön baktatunk még feljebb, hogy elérjük az Óvár-hegyet (214m), melynek oldalából elénk tárult a Balaton: a félsziget, Balatonfüred, mögötte a Bakony...

A kanyar után feltűnik az Apátság is, de előtte még hátravan az utolsó ellenőrző pont: a Kálvária, mely után már csak lefelé megyünk: el az Apátságig, majd le a faluba és a kis utcákon vissza az iskolához. A célban az emléklap mellett meleg teát és egy jó nagy adag mákos tésztát is kaptunk! Igazán nagyszerű, szép, igényesen megszervezett túrában lehetett ma részünk, köszönjük szépen BTHE!

"Kis" tókör "Nagy" tókör Téli Tihany (TT) TT újratöltve