Góré túraoldala - Országos Kéktúra
 
202244.201.96.43#2022#06#26#13#11

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 
A Magyarország teljes északi felét átszelő, 1128km hosszú Országos Kéktúra az ország nyugati határán, az Írott-kőcsúcsán indul és az ország északkeleti csücskében, Hollóházán végződik, miközben bejárja hazánk nagyobb hegységeit, mint a Kőszegi-hegységet, Kemeneshátat, a Balaton-felvidéket, a Bakonyt, a Vértest, a Gerecsét, a Pilist, a Budai-hegységet, a Visegrádi-hegységet, a Börzsönyt, a Cserhátot, a Mátrát, a Bükköt, a Cserehátot és végül a Zempléni-hegységet.

Az országos kéket a Budapesti Lokomotív Sportegyesület keltette életre, a Vasutas Szakszervezet természetjáró bizottsága karolta fel, majd 1961 óta a Magyar Természetbarát Szövetség felügyeli. A túra teljesítését az erre a célra készített OKT Igazoló füzetbe pecsételéssel tehetjük meg, aki végigjárja a teljes túrát, jutalma egy OKT kitűző! A Kéktúrával rengeteg weboldal foglalkozik, a hivatalos honlap itt érhető el.

Mielőtt útra kelnél, kedves túrázó barátom, engedd meg, hogy néhány hasznos gondolatot megosszak Veled:

Az OKT teljesítéséhez rengeteg információt találunk az interneten, de egy-egy csúcson megpihenve jólesik belelapozni a térképbe vagy az útleírásokba, mit látunk majd a következő kilométereken. Az egyes hegyvidékek utikalauzai mellett jó szívvel tudjuk ajánlani az Országos Kéktúra kétkötetes Kalauzát, ill. az Igazoló füzetet:

Indulás előtt OKT Térkép OKT Keresés