Góré túraoldala - Tippek a Bakony térségében
 
202244.201.96.43#2022#06#26#12#40

Magyarország
 
Magashegyi túrák
 
Via ferrata
 
Vizi extrém sportok
 
 

Cseszneki Vár
Régió: Kelet-Bakony

A Keleti-Bakony őreként magasodik a környező táj fölé a régió leghíresebb várromja, a Vár-hegyen álló Cseszneki Vár. A ma már csak romjaiban látható uradalmi lakot a XIII. században építették, majd később, a török hódoltság idején kapott ismét nagy jelentőséget a vár: nemcsak végvári várrá vált és szolgált a törökök elleni csatározások szinteréül, de később a Rákóczi-szabadságharc idején is megmutatta jelentőségét. A vár a 19. század elején pusztult el földrengés és villámcsapás következtében, így ma már csak romjai látogathatóak.
A várból gyönyörű kilátás nyílik a Kelet-Bakony dombjaira-lankáira, illetve nyaranta mindenféle ünnepi játékok és színelőadások csalogatják az érdeklődő látogatókat a Várba. Kedvcsinálónak:
  www.csesznekinyar.hu
  www.varturak.hu


Hölgykő (egykori várrom)
Régió: Nyugat-Bakony

A Nyugati-Bakony bejáratánál, Városlőd (8-as főút) és Csehbánya között félúton bújik meg az út menti dombok egyikének oldalában az a "barlang", ami az egykori Hölgykői Várból mára megmaradt. Ahogy átér a Csehbánya felé vezető műút a vasúton, rögtön jobbra indul a kék L jelzés a várhoz. A megközelítés kicsit nehézkes, viszonylag ritkák a jelzések, de a kiindulási pontunkhoz képest (az út a hátunk mögött) ha elég lelkesen tartunk balra - előre, akkor el fogjuk érni a romot. Egy izgalmas átkelés a patakon, egy kis hegymászás és már ott is vagyunk! Az egykori várból mára csak egy lyuk maradt meg, ahova érdemes felmászni, mert van egy kis kilátás a Tarna-patak völgyére, a távolabbi bakonyi dombokra, és bizony régi, megkövesedett csigák maradványait is felfedezhetjük a barlang falain...Kedvcsinálónak:
  Városlőd - Hölgykő
  HölgykőBalaton Bakony Velencei-tó